Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!
Czy pyszne, pełnowartościowe śniadanie jest codziennym rytuałem, czy samo wypicie porannej kawy to już szczyt Waszych marzeń? Hmm… a może Wasze pociechy zajadają się czekoladowym masłem i bagietką, a Wy czujecie niedosyt bo chcielibyście aby posiłek był zdrowszy i bardziej wartościowy? Niestety natłok obowiązków sprawia, że często brakuje nam czasu.
Dlatego nadchodzimy z pomocą, przedstawiamy Wam kilka łatwych, smacznych, a przede wszystkim bardzo szybkich przepisów na śniadania ? Jeśli Wasze dzieci są niejadkami, warto trochę urozmaicić im poranne posiłki – kolorowe, owocowe kombinacje, niezwykłe kanapki, omlet. Pewnie wydaje Wam się, że śniadania rodem z Instagrama nie są dla Was – bo najzwyczajniej nie macie na to czasu. Nic bardziej mylnego! To tylko chwilka… przepisy poniżej nie zajmą Wam nie więcej niż 15 min i dostarczą energii Wam i Waszym pociechom na wiele godzin!
- Twarożek z owocami na ciepło
Potrzebujesz:
- Twarożek
- Mleko
- Maliny świeże/ mrożone
- Cynamon
- Awokado
- Granola – najlepsza będzie domowa granola, przepis poniżej ?
- Banan
Czas przygotowania: 10 min.
Do miseczki wrzucamy twarożek, mleko i cynamon: łączymy wszystko razem. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wrzucamy garść malin i posypujemy cynamonem. Kiedy maliny zaczną się rozpływać, dodajemy je do miseczki z twarożkiem, posypujemy granolą, dodajemy plastry awokado, banana i kilka świeżych malin. Według uznania, jeśli wolisz aby Twoje śniadanie było słodsze dodaj miód, albo masło orzechowe.
Przepis na domową granolę:
płatki owsiane, rodzynki, orzechy ziemne wsypujemy do miski- dodajemy miód i kakao. Wszystko mieszamy i przekładamy na blaszkę. Wkładamy do piekarnika. Pod koniec zapiekania dodajemy wiórki kokosowe, jagody goji i inne ulubione dodatki. Taka granola sprawdzi się idealnie do każdego słodkiego śniadania ?
2. Niezwykłe kanapki
Potrzebujesz:
- Ulubione pieczywo ?
- Serek do smarowania,
- Tahini – pastę sezamową,
- Dynię,
- Ogórek konserwowy,
- Pomidor świeży.
Czas przygotowania: 10 min.
Dynię pieczemy dzień wcześniej, to chwila- wystarczy pozbawioną pestek dynię, pokroić i ułożyć na blaszce, polać oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w 180 stopniach. Taką dynię możemy też wykorzystać jako składnik późniejszego obiadu.
Ulubiony chleb na 3 minuty pieczemy w piekarniku. Gotowe pieczywo smarujemy serkiem np. śmietankowym. Następnym składnikiem jest upieczona dynia- która po upieczeniu jest słodka i miękka. Całość polewamy tahini. Ewentualnie jeśli nie masz przygotowanej dyni, zamień ją ogórkiem/ grillowanym pomidorem. Całość posypujemy ulubionymi przyprawami, dodajemy listek sałaty. Twoja pociecha na pewno chętnie sięgnie po taką kolorową i pełną wartości odżywczych kanapkę!
3. Omlet z malinami na gorąco
Potrzebujesz:
- Jajka
- Mąka ryżowa/ pszenna
- Mleko
- Maliny
- Śliwki
- Cynamon/ kakao/ miód
- Granola
- Chipsy kokosowe
Czas przygotowania: 15 min.
Jajka, mąkę, mleko mieszamy. Jeśli mamy więcej czasu i chcemy aby omlet był bardziej puszysty, ubijamy wcześniej białka, następnie już bez użycia miksera/ blendera, dodajemy żółtka, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Cały sekret udanego omletu tkwi w dobrym cieście, nie może być zbyt lejące ani zbyt gęste. Wszystkie składniki musicie odmierzyć tak aby ciasto miało konsystencję „sosu”. Niezbędnikiem jest dobra patelnia- na której rozgrzewamy olej kokosowy, musi być naprawdę dobrze rozgrzana= gwarancja udanego omletu ? Na oddzielnej małej patelni lub w garnuszku na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy maliny i śliwki z dodatkiem cynamonu. Możecie zamienić cynamon na kakao- wtedy gorący sos będzie słodszy i delikatnie czekoladowy ? Usmażony omlet smarujemy sosem malinowym i składamy na pól, wierzch polewamy resztką malin. Obok wykładamy cynamonowe śliwki. Wedle uznania całość posypujemy granolą, chipsami kokosowymi lub polewamy miodem – te dodatki możecie zamienić i użyć swoich ulubionych dodatków ?
4. Śniadanie po angielsku
Potrzebujesz:
- Masło klarowane
- Jajko
- Pieczarki
- Pomidor
- Ulubione pieczywo
- Pierz cytrynowy
- Sól
- Papryka słodka
Czas przygotowania: 15 min.
Coś dla wielbicieli klasyki. Bardzo szybkie i proste śniadanie, a do przygotowania potrzebujecie tylko kilka składników. Na maśle klarowanym podsmażamy pieczarki, pomidory, a kiedy są już podsmażone, dodajemy jajko i przykrywamy patelnię, aby biało ścięło się, a żółtko pozostało płynne. Dodajemy przyprawy, ulubione pieczywo i gotowe ?
5. Pudding czekoladowy
Potrzebujesz:
- Banan
- Kasza Jaglana / Płatki owsiane
- Jogurt naturalny/ Twarożek: wedle uznania ?
- Kakao
- Karob – do kupienia w każdym sklepie ze zdrową żywnością, nadaje intensywny korzenny smak.
- Maliny mrożone lub świeże
- Płatki kokosowe, jagody goji – do dekoracji
- Syrop daktylowy/ Miód
Czas przygotowania: 10 min z płatkami owsianymi lub 20 min z kaszą jaglaną.
Zaczynamy od przygotowania kaszy jaglanej, gotujemy ją w garnuszku około 10- 13 min. Płatki owsiane błyskawiczne gotujemy do 5 min. Blendujemy: banan, jogurt/ twaróg, kakao, karob, kaszę jaglaną/ płatki owsiane, delikatnie dosładzamy syropem daktylowym. Zblendowaną całość wylewamy do miseczki, dekorujemy syropem daktylowym, malinami mrożonymi, płatkami kokosowymi, nasionami goji i posypujemy kakao, możemy dodać tez inne ulubione owoce ?
6. Jajko zapiekane
Potrzebujesz:
- Pomidor
- Passata pomidorowa
- Papryka
- Cebula
- Humus
- Pata paprykowa
- Mix Sałat
- Ulubione pieczywo
- Pieprz cytrynowy
- Sól
Czas przygotowania: 15 min.
Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, pomidora i paprykę. Do warzyw dolewamy passatę pomidorową, chwilkę redukujemy. Następnie przekładamy całość do naczynia- takiego które możemy bez problemu włożyć do piekarnika, jeśli robimy śniadanie dla całej rodziny, może być jeden większy ? Następnie na podsmażone warzywa wbijamy jajko- ilość dowolna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, w tym samym czasie możemy też podgrzać w nim ulubione pieczywo. Nie mieszając, jajko pięknie się zapiecze, a żółtko pozostanie płynne. 5 min. w piekarniku i gotowe. Całość dekorujemy porcją witamin czyli sałatką, dodatkowo możemy dodać pastę paprykową i hummus ?
Mamy nadzieje, że dzięki tym przepisom, odnajdziecie nutkę inspiracji do swoich codziennych porannych posiłków… ale natomiast jeśli macie ochotę na odrobinę odpoczynku, chcecie oderwać się od codziennych obowiązków, też nadchodzimy z pomocą.
Zapraszamy Was do klimatycznej kawiarni Inca Cafe. W naszym menu posiadamy śniadania w różnych odsłonach, na słodko i słono. W szerokiej ofercie znajdziecie między innymi jajecznicę z frankfurterkami, kanapkę na ciepło z jajkiem i bekonem, ale także puszyste i wyjątkowe omlety z mnóstwem dodatków. A co najważniejsze, przygotowywane są na świeżo z pełnowartościowych produktów ? Do śniadania obowiązkowym elementem jest pyszna, aromatyczna kawa z mleczną pianką – Latte poleca się z czekoladowym syropem i bitą śmietaną!
Po takim posiłku energii do zabawy starczy na kilka godzin!
Jeśli nabierzecie ochoty aby jeszcze doładować baterię, proponujemy wtedy kawałek świeżego, domowego ciasta oraz sezonową lemoniadę lub herbatę. A jeśli zostaniecie dłużej… mamy dla Was też kilka propozycji lunchu- co powiecie na ciepłą, zdrową zupę i sałatkę? W Inca Cafe zadbamy o Was abyście w dniu wolnym od pracy nie musieli myśleć o obowiązkach, a Wasze pociechy spędzą aktywnie czas bawiąc się i korzystając z atrakcji sali zabaw. Życzymy wszystkim smacznego 🙂